niedziela, 25 sierpnia 2013

Kulinarnie - torcik bezowy

Hello!
Wczorajbyłam za (za)długiej wycieczce rowerowej. Ledwo się dziś ruszam więc to dobra okazja do nadrobienia zaległości blogowych ;)
Już dawno nie było żadnego przepisu choć mam kilka przygotowanych. 
Więc dziś coś mega słodkiego na poprawę humoru ;)

Przepis na bezę znalazłam na blogu White Plate. Piekłyśmy z siostra bezę już kilka razy ale dopiero z tego przepisu wyszła zadowalająco ;)
 Tu znajdziecie przepis na bezę razem z pomocnymi wskazówkami. Polecam ten blog, to kopalnia pomyslów ;)

Z przepisu wykorzystałam tylko bezę, krem zrobiłysmy prostszy. Miało być szybko i smacznie i tak właśnie wyszło ;)
Na krem potrzebujemy 250 g serka mascarpone i cukier puder. Miksujemy oba składniki razem. Mieszając próbujcie  kremu - i dodajcie tyle cukru  ile chcecie. Wszystko zależy od Waszych upodobań. ale polecam zrobić mniej słodki krem bo beza sama w sobie jest słodka.

Upiekłyśmy z siostrą małe krążki, razem wyszło nam ich 6, czyli na dwa torciki. 
Między każdą warstwę dodałyśmy krem i owoce - borówki z działki oraz już kupne maliny i morele.

 
 Bezę przez kilka godzin chłodziłyśmy w lodówce.
Chłodzenie nie jest konieczne ale wtedy w cieniu było 35 stopni, więc same rozumiecie ;)

 Smacznego ;)



5 komentarzy:

  1. Matko, jakie cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm. <3 jakie słodkości. :)

    Zapraszam do mnie. :3
    http://pomyslowy-kaktus.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmniam ale słodko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam bezy:) też niedługo będę robić podobny torcik, Tobie wyszedł śliczny ;))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...