niedziela, 3 listopada 2013

Kulinarnie: Babka czekoladowa

Jesień zawitała na stałe. I mimo tego że uwielbiam tę porę roku to nie cierpię tego że o 16 jest już ciemno.... Na pocieszenie zrobiłyśmy z siostrą pyszną babkę czekoladową, do tego gorąca czekolada lub kakao i wszystkie smutki znikają ;)


Do wykonania babki potrzebujemy:

 125 g masła, w temperaturze pokojowej
  3/4 szklanki cukru 
 2 jajka
      1 szklanka  jogurtu greckiego

       2 szklanki mąki pszennej

        1 łyżeczka proszku do pieczenia

     1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

         pół szklanki kakao

Wszystkie suche składniki należy przesiać.

Masło miksujemy aż będzie białe Na koniec dodajemy i ucieramy dalej. Wbijamy jajka, po kolei ciągle miksując. Suche składniki dodawać na zmianę z jogurtem. Miksujemy dalej ale tylko do momentu aż składniki się połączą.

Formę do babki należy wysmarować masłem i  wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przedkładamy do formy tak aby sięgało  około 3/4 wysokości formy.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzamy babkę w foremce, wyjmujemy i studzimy ;)
 Babkę posypałyśmy cukrem pudrem i polałyśmy czekoladową polewa z saszetki. 
Idealne ciasto do szklanki mleka.
Nawet Maka nie mogła się oprzeć ;>
Przepis z bloga :http://www.mojewypieki.com/


 Smacznego !

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...