niedziela, 15 września 2013

Kulinarnie: Suflet Śliwkowy

KULINARNIE:

SUFLET ŚLIWKOWY

składniki na 4 porcje:
  • masło i cukier do foremek
  • 350 ml mleka
  • 10 dag drobnego cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 7 jajek
  • 5 dag mąki
  • 30 dag śliwek
Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem.
Gotujemy mleko z 1/3 cukru i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na krem, następnie dodajemy mąkę. Do kremu z żółtek wlewamy gorące mleko i mieszamy trzepaczką.

Przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, mieszamy z masą żółtkową i śliwkami pokrojonymi w kostkę. Pieczemy ok. 10 min  w piekarniku rozgrzanym do 200 st.


Troszkę mi się przypiekł ale był przepyszny.


Śliwki są
 teraz w sklepach więc gorąco polecam Wam ten przepis ;)



Świetny na drugie śniadanie z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty

 

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Aż do teraz myślałam, że suflet to mięsne danie :O

    Piękne zdjęcia, szczególnie to z sypiącym się cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, aż się głodna zrobiłam ;)
    A ja ostatnio jadłam knedle ze śliwkami - polecam!

    http://patisonkatworzy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie mogę. Pysznie wygląda ten suflet, mmm.
    dishdogz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś mi apetytu... Ten suflet wygląda tak ślicznie :d Będzie trzeba się zmotywować i wypróbować ten przepis ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam cię do liebester blog award lovely miniatures.blogspot

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...