KULINARNIE:
SUFLET ŚLIWKOWY
składniki na 4 porcje:
- masło i cukier do foremek
- 350 ml mleka
- 10 dag drobnego cukru
- torebka cukru waniliowego
- 7 jajek
- 5 dag mąki
- 30 dag śliwek
Foremki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem.
Gotujemy mleko z 1/3 cukru i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na krem, następnie dodajemy mąkę. Do kremu z żółtek wlewamy gorące mleko i mieszamy trzepaczką.
Przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, mieszamy z masą żółtkową i śliwkami pokrojonymi w kostkę. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Troszkę mi się przypiekł ale był przepyszny.
Śliwki są
teraz w sklepach więc gorąco polecam Wam ten przepis ;)
Świetny na drugie śniadanie z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty
Przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, mieszamy z masą żółtkową i śliwkami pokrojonymi w kostkę. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Troszkę mi się przypiekł ale był przepyszny.
Śliwki są
teraz w sklepach więc gorąco polecam Wam ten przepis ;)
Świetny na drugie śniadanie z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty
Smacznego !
Aż do teraz myślałam, że suflet to mięsne danie :O
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, szczególnie to z sypiącym się cukrem pudrem.
Jak pysznie! :3
OdpowiedzUsuńMmm, aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio jadłam knedle ze śliwkami - polecam!
http://patisonkatworzy.blogspot.com/
No nie mogę. Pysznie wygląda ten suflet, mmm.
OdpowiedzUsuńdishdogz.blogspot.com
Ale narobiłaś mi apetytu... Ten suflet wygląda tak ślicznie :d Będzie trzeba się zmotywować i wypróbować ten przepis ^^
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do liebester blog award lovely miniatures.blogspot
OdpowiedzUsuń