KULINARNIE:
Tarta czekoladowa z malinami
Składniki na foremkę 20 cm
(ja mam trochę większą dlatego ciasto było dosyć niskie)
Kruchy spód:
50g masła
30g cukru
80 g mąki
30 g kakao
jajko
sól
Czekoladowe nadzienie:
80 ml śmietanki 36 %
90 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła
szczypta soli
500 g malin
W międzyczasie podgrzewamy śmietankę z cukrem. Gdy będzie już gorąca, a cukier się rozpuści dodajemy kawałki czekolady, masło oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos na 5 minut po czym energicznie mieszamy aż masa będzie gładka i błyszcząca. Na upieczonym i ostudzonym spodzie rozkładamy maliny, około 200 gram. Najlepsze są naturalnie świeże, ale można użyć też mrożonych. Maliny zalewamy czekoladową masą i wstawiamy do lodówkę minimum na godzinę .Resztę malin rozgniatamy widelcem z odrobiną cukru pudru i rozkładamy na wierzchu tarty.
Tartę można podać z lodami lub serkiem mascarpone ;)
Smacznego !

Jak tutaj apetycznie:) Aż ślinka cieknie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOmatko, jakie apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńmniam! ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny. a połączenie z czekoladą to totalna rewelacja! koniecznie muszę wypróbować. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńChyba będę musiała spróbować :D
apetycznie wygląda ... trzeba wypróbować :D
OdpowiedzUsuńach coś mi się wydaje, że jutro to wypróbuję, bo mam "smaka" na takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńO matko, zaślinię się od rana!
OdpowiedzUsuń