niedziela, 8 września 2013

Kulinarnie: Tarta czekoladowa

KULINARNIE: 
Tarta czekoladowa z malinami

Kocham maliny i czekoladę, więc ich połączenie w tarcie to dla mnie absolutna rewelacja ;)

Składniki na foremkę 20 cm 
(ja mam trochę większą dlatego ciasto było dosyć niskie)
Kruchy spód: 
50g masła
30g cukru
 80 g mąki
 30 g kakao
jajko
sól

Czekoladowe nadzienie:
80 ml śmietanki 36 %
90 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła
szczypta soli
500 g malin


Składniki na spód zagniatamy, na końcu dodajemy jajko.. Ciastko rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. 
W międzyczasie podgrzewamy śmietankę z cukrem. Gdy będzie już gorąca, a cukier się rozpuści dodajemy kawałki czekolady, masło oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos na 5 minut po czym energicznie mieszamy aż masa będzie gładka i błyszcząca. Na upieczonym i ostudzonym spodzie rozkładamy maliny, około 200 gram. Najlepsze są naturalnie świeże, ale można użyć też mrożonych. Maliny zalewamy czekoladową masą i wstawiamy do lodówkę minimum na godzinę .Resztę malin rozgniatamy widelcem z odrobiną cukru pudru i rozkładamy na wierzchu tarty.

Tartę można podać z lodami lub serkiem mascarpone ;)

Smacznego !
  Przepis pochodzi z Zwieciadła

8 komentarzy:

  1. Jak tutaj apetycznie:) Aż ślinka cieknie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam maliny. a połączenie z czekoladą to totalna rewelacja! koniecznie muszę wypróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :D
    Chyba będę musiała spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wygląda ... trzeba wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ach coś mi się wydaje, że jutro to wypróbuję, bo mam "smaka" na takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko, zaślinię się od rana!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...