niedziela, 22 września 2013

Kulinarnie : Tarta z jabłkami

Dziś przepis na ciasto z jabłkami. Jabłka i cynamon to obłędne połączeni i na dodatek idealne na te zimne, jesienne dni. 
W tym przepisie bardzo podoba mi si e to że że jabłek nie trzeba wcześniej dusić, jak to zawsze robi moja mama. Dzięki temu przepis jest bardzo prosty a tarta szybka w przygotowaniu ;)

 Potrzebne składniki:
5-6 jabłek, ja użyłam działkowych cortlandów. Polecam kwaskowate jabłka
Na ciasto :
1,5 szklanki maki
200g masła
1 żółtko
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżka śmietany 12 %

Dodatkowo 3 łyżki cukru brązowego i dwie łyżki cynamonu

To składniki na tartę o średnicy 21cm. Mi zostało jeszcze ciasta na dwie mini tarteletki (takie jak od mufinek)

 Masło kroimy w kostkę. Odstawiamy je na 15 minut żeby się ogrzało. Jedna łyżkę masła odkładamy na bok, przyda nam się później.
Następnie ucieramy mikserem masło z cukrem. Gdy uzyskamy gładka masę dodajemy żółtko i dalej miksujemy. Ciągle mieszając dodajemy część mąki i po chwili dodajemy łyżkę śmietany. Wsypujemy resztę mąki i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

Ciastko owijamy folią spożywcza i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.



 Teraz mamy chwilę na przygotowanie jabłek. Myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy środki. Kroimy jabłka na pół i dalej w półksiężyce.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy.  Pamiętajcie żeby podsypać stolnice mąką. Rozwałkowany placek nakładamy na naszą formę. Obcinamy wystające brzegi. Ciastko nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Układamy jabłka i posypujemy je cynamonem oraz cukrem.

Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paseczki. Układamy w szachownicę i smarujemy roztopionym masłem.
Z resztki ciasta zrobiłam dwie tarteletki ;)
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni ( z termoobiegiem) na około 30 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe. 
Po wyjęciu z piekarnika odczekajcie 30 minut zanim spróbujecie ciasta. Będzie ciężko bo ciasto cudnie pachnie ;>
 
Przepis znalazłam na blogi Madame Edith

Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Muszę spróbować kiedyś zrobić, uwielbiam wszystko co z cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jest naprawdę pyszna. Pierwsza rozeszła się w tak szybko że ledwo zdażyłam spróbować, więc następnego dnia zrobiłyśmy z siostra kolejna ^^

      Usuń
  2. whoah this blog is wonderful i like reading your posts.
    Keep up the good work! You know, lots of individuals aare hunting around for this info, you can help them greatly.


    My web blogg ... blog content

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze, kiedy zaglądam na Twoje kulinarne posty, jestem pod ogromnym wrażeniem zdjęć! Te z jabłkami idealnie oddają jesienny nastrój. Przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu siostry, te zdjęcia to jej pasja ;) Za tydzień będą kolejne , właśnie robimy zdjęcia ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...